תשואות קרנות גידור

צרו איתי קשר >>

קרנות הגידור מהוות מכשיר השקעה הזוכה להתעניינות ולביקוש גבוה בשנים האחרונות בקרב משקיעים מוסדיים וכשירים. סיבה מרכזית לכך היא הפרסומים לגבי התשואות הגבוהות שמציגות קרנות אלו, עקב השקעתן בקשת רחבה מאוד של אפיקים, ההשקעות הממונפות, היכולת להביא רווחים או לפחות להקטין הפסדים גם במצב של שוק יורד, והיכולות הגבוהות של המנהלים.

אכן, היו שנים שבהן תשואות קרנות גידור הציגו מספרים מרשימים במיוחד, ולעומת זאת – ישנן שנים כמו 2022 שבהן הקרנות לא בהכרח השיגו את מדדי היחס או את מכשירי ההשקעה האחרים. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על התשואה בקרנות אלו:

  • קודם כל, ברור שקרנות הגידור מושפעות כמו כל מכשיר או קרן שמרנית ממה שקורה בשוק ההון הגלובאלי. בניגוד לדעה הרווחת, כאילו פעילות ‘השורט’ של הקרנות יכולה להביא תשואות נכבדות במצבים של שוק יורד, יש לזכור כי באותו הזמן הקרנות גם מושקעות ב-‘לונג’, כלומר בעליית ערכים. לפיכך ניתן להתייחס אל פוזיציית השורט שלהן בהתאם לשמן – אמצעי לגידור של הפסדים, להבדיל מאמצעי להפקה של תשואות משמעותיות בכל מצב.
  • אחד הכלים המעידים על יתרונן היחסי של קרנות הגידור הוא סטיית התקן, המעידה על מידת התנודתיות במכשיר השקעה או במדד כזה או אחר. שימו לב: לא מדובר על ממוצע התשואות אלא על סטייה ממנו, שככל שהיא גדלה כך פיזור התשואות מהממוצע גדול יותר. השאיפה היא כמובן להגיע לסטיית תקן נמוכה, שכן היא מעידה שהתשואות שמציג המכשיר הפיננסי אינן תנודתיות במיוחד, ופחות משנה מתי נכנסים להשקעה. אם כך, באופן כללי ובראייה של שנים לאחור, ניתן לומר כי סטיית התקן של קרנות הגידור הינה נמוכה יחסית למדדים מובילים, ומכאן שקיים סיכוי גבוה יותר להגיע לתשואות הממוצעות ופחות תלות במועד הכניסה לשוק, ביחס למדדים ומכשירים אחרים.
  • למרות שקרנות הגידור עושות שימוש במינופים, במצב של שוק בעליות סולידיות מטרתן היא להניב תשואות דומות לשאר השוק. באותו האופן, בעת ירידות סולידיות המטרה היא להניב תשואות דומות ליתר השוק. עם זאת, בעת ירידות משמעותיות כפי שראינו ב- 2022 הקרנות אמורות להביא תשואות עודפות באופן יחסי לשוק, בזכות פעולות הגידור שהן מבצעות, ואילו במצבים של עליות חדות בשוק הקרנות הן דווקא אמורות להביא תשואות יחסית נמוכות, בדיוק בגלל הגידור.
  • פוטנציאל הרווחים של קרנות הגידור אמור, אם כן, להתבטא במיוחד בתקופות של שפל בשוק. בתקופות כאלו, הקרנות השמרניות נוטות למשוך את ההשקעות משווקים המצויים בירידה, ומעבירות את המוקד לאפיקים סולידיים יותר. מאידך, פעילות במודל ה- ‘שורט’ של קרנות הגידור מאפשר להמשיך בהשקעות יחסית אגרסיביות גם בתקופות אלו, תוך התמקדות באפיקים שבהם הירידות נראות מובטחות.
  • עקב הייחוד של קרנות הגידור, ניתן לומר כי מטרה עיקרית בבחירתן היא לגוון את תיק ההשקעה של משקיעים מוסדיים וכשירים. למעשה, זוהי בדיוק התמחותן של קרנות הגידור שאמורות לייצר סטיית תקן נמוכה, עם קורלציה נמוכה לתנודתיות של מדדים מרכזיים. עם זאת, מאחר שלכל קרן יש את מדיניות ההשקעות שלה ולא פעם גם תחומי השקעה ממוקדים, אין כל הבטחה שהגיוון והפיזור המיטביים אכן יתממשו. למעשה, קרנות הגידור בפני עצמן אינן אמורות להוות מכשיר השקעה בלעדי, אלא הן מצטרפות אל המוצרים שבתיק ההשקעות ומקנות יותר ביטחון במצבים משתנים של השוק.
  • על מנת לסבר את האוזן, אך מבלי להיכנס לתשואות ספציפיות, אפשר לציין למשל ששנת 2020 הייתה מוצלחת מאוד עבור קרנות גידור ישראליות, שהביאו לרוב תשואות דו ספרתיות וניצלו היטב את תקופת הקורונה. עם זאת, היו גם כמה קרנות שהביא תשואות שליליות בתקופה זו, ולעיתים אף דו ספרתיות. כמובן, ההבדלים מעידים על חשיבות הבדיקה הרצינית של ביצועי מנהלי הקרן לאורך שנים, לצד היבטים נוספים כמו סכום הכניסה, דמי הניהול וכדומה. ההצלחה ב- 2020 הביאה לגידול משמעותי של יותר מ- 40% בהיקף הנכסים המנוהלים על ידי הקרנות הישראליות, ולהקמתן של יותר מ- 20 קרנות חדשות. עם זאת, ניתוחים עדכניים של תחילת 2023, לאחר שנת 2022 שהכתה בשווקים, מראים כי בשנתיים האחרונות הניבו קרנות גידור תשואות נמוכות ממדד ת”א 125, שהינו מדד היחס של מרביתן. למעשה, רק כ- 33% מהקרנות המקומיות הכו את מדד היחס.
  • כאשר שוקלים את הרווחים שניתן להפיק מתשואותיהן של קרנות הגידור, יש להביא בחשבון את דמי הניהול ואת המיסוי. באופן כללי, דמי הניהול נעים בין 1% ל- 2% לשנה, ולכך מצטרפים דמי הצלחה (כל סכום שמעל למדד היחס) שלרוב עומדים על כ- 20%. מדובר במספרים גבוהים באופן משמעותי מאלו שנוהגות לגבות קרנות שמרניות. במידה שקרן הגידור משיגה תוצאות יפות, דמי הניהול בהחלט מצדיקים את עצמם, אך ברור שיש להביא אותם בחשבון. לכך מצטרפת כמובן סוגיית המיסוי, שכמו כל רווח הון (למעט יוצאי דופן) עומדת על 25% מהרווחים. יש לציין כי בניגוד למכשירי השקעה אחרים, בקרנות הגידור המס יורד בכל סוף שנת מס, ואין זה משנה אם נמכרו ניירות הערך ונמשכו הכספים. יחד עם זאת, כאשר משקיעים בקרנות גידור בחו”ל ופותחים מקלטי מס, ניתן להגיע לחבות מס נמוכה יותר.

השורה התחתונה – להתייעץ עם מומחים

לא בכדי זוכות קרנות הגידור לפופולאריות גבוהה בעשורים האחרונים, כולל בקרב משקיעים כשירים מישראל. עם זאת, כפי שניתן להבין הן אינן אמורות לעמוד בתור מכשיר השקעה בלעדי, אלא להוות כלי נוסף לגיוון ההשקעות בתיק. לאור ההיצע הנרחב של קרנות הגידור המקומיות והבינלאומיות, ולאור המגוון העצום של מכשירי ההשקעה האחרים, חשוב להתייעץ על כך עם מי שמבין.

כאן נכנסים לתמונה צוות המומחים שלנו אשר יודע לבחור את הקרנות ולהתאים אותם לתמהיל השקעה של הלקוחות בצורה הטובה ביותר!
הנכם מוזמנים לפנות אלינו ואנו נבחן, נתאים ונמליץ על אפשרויות ההשקעה הטובות ביותר, בהתאם ליכולות הכלכליות ולהעדפות האישיות.

צרו איתי קשר

ליצירת קשר

לתיאום פגישה

לתיאום פגישה
יצירת קשר